Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vložení ikony stránky

Určitě jste se setkali s tím, že se u některých stránek zobrazuje vlevo vedle adresy ikonka, ale nevíte, jak si svou vlastní faviconu vložit na své eStránky?

favicona01.png

 

Jste na správném místě. Zde si ukážeme postup, jak si takovou faviconu vložit do Vašich eStránek.

Jediné, co budeme potřebovat, je soubor s ikonou. Tento soubor by měl mít příponu ico. Pokud budete vkládat obrázek s jinou příponou, může se stát, že se Vám ikona nezobrazí.

Jak zjistíte, že máte obrázek s příponou ico? V operačním systému Windows stačí kliknout pravým tlačítkem na soubor - Vlastnosti, kde je napsán typ souboru. V závorce je pak napsáno, jakou příponu tento soubor má.

Pokud potřebujete vytvořit soubor s příponou ico, můžeme použít například program IrfanView nebo poměrně zajímavou službu favicon.ico Generator, kde si můžete nakreslit vlastní faviconu (díky Baroonovi za doporučení).

favicona02.png

 

Nyní můžeme tuto ikonu nahrát mezi soubory. Nahrávání souborů se věnuje tento článek. Jakmile máte ikonku nahranou, je potřeba si zkopírovat adresu (např. /file/1/favicon.ico) do poznámkového bloku nebo jiného editoru, protože s ní budeme ještě dále pracovat.

favicona03.png

 

Následně budeme muset upravit XHTML šablonu - Nastavení - Upravit XHTML - Hlavní šablona. Otevře se Vám okno, ve kterém vidíte XHTML kód vaší aktuální šablony. Najdeme si řádek <!--/ s_code_header /--> Za tento řádek vložíme následující kód:<link rel="shortcut icon" type="image/x-icon" href="/file/1/favicon.ico" />

favicona04.png

 

Samozřejmostí je, že oranžovou část výše nahradíme tou částí, kterou jsme si zkopírovali do poznámkového bloku.

Nyní klikneme na Uložit. Uložení musíme potvrdit ještě jednou kliknutím na Uložit, nebo na Uložit změny jako nový design.

Po aktualizaci Vašich eStránek již máte vedle webové adresy svou vlastní ikonku.

Pro zvídavé: ikona může mít i jinou obrázkovou příponu, ale v tom případě se nemusí zobrazovat ve všech prohlížečích. Pokud budete chtít do XHTML šablony vložit například ikonu ve formátu png, pak do výše zmíněného umístění v kódu přidáte něco takového: <link rel="shortcut icon" type="image/png" href="/file/2/favicon.png" />

Milan Moučka

 
11. 10. 2010

Komentáře

Zatím nebyl vložen žádný komentář