Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hudba na eStránkách

Obtížnost
 
 

V tomto článu si ukážeme, jak si můžete vložit na své eStránky hudbu, čímž můžete své stránky oživit. Jednoduchým způsobem Vás seznámíme, jak by měl vypadat postup na vložení hudby.

 

Pokud chceme zpříjemnit návštěvníkovi svých eStránek prohlížení webu poslechem hudby, měli bychom mu v každém případě umožnit, aby si hudbu mohl alespoň vypnout. Tento požadavek patří mezi základní pravidla webu s hudbou. Bohužel ne každého uživatele hudba na webu potěší. Proto se zaměříme také na to, jak umožnit hudbu vypnout, ale i znovu zapnout přímo z webu. Určitou výhodou je také možnost regulovat si hlasitost přehrávané melodie nebo písničky.

Nejprve musíme hudbu nahrát přes administraci s následujícím postupem Nastavení - Rozšířené - Soubory.

 

music01.png

 

Nyní vybereme soubor s hudbou. Nejčastěji jsou používané soubory pro ukládání hudby s příponami MP3 a MIDI a WAV.

Po vložení hudebního souboru budeme nyní potřebovat adresu, kde se nám náš soubor uložil. Na obrázku je vidět označená adresa, kterou si zkopírujeme.

 

music02.png

 

Nyní přichází na řadu vložení hudby na web. Potřebujeme vědět, kde má hudba hrát. Rozepíšeme si proto, jak postupovat v různých situacích.

  • Přehrávání na každé Vaší eStránce, vložení do hlavního obsahu stránky - Pokud budme chtít, aby hudba hrála na každé eStránce, budeme postupovat následovně. Nastavení - Vzhled - Design - Upravit XHTML - Hlavní šablona. Najdeme si místo, kde chceme vložit kód. Pokud jej chceme vložit do hlavního obsahu stránky, pak najdeme část, která začíná
    <!--/ u_m_breadcrumbs /-->.

     

    music03.png

     

    Za tuto část budeme vkládat HTML kód. Kód můžete samozřejmě vložit i na jiná místa, jen by to mělo být na viditelném místě. Dále můžete pokračovat ve vložení kódu.

     

    music07.png

     

    Jakmile vložíme kód, tak dáme dvakrát Uložit. Tato úprava je možná pouze pro placené programy.
     
  • Přehrávání na každé Vaší eStránce, vložení do Vlastního modulu - Jiná možnost pro vložení hudby je vložení do modulu. Budeme vkládat Vlastní modul, ke kterému se dostaneme přes Nastavení - Vzhled - Moduly - Vlastní kód - Přidat/upravit kódy.

     

    music08.png

     

    Pojmenujeme Název kódu. Do textového pole vložíme kód a klikneme na Přidat. Pokud chceme mít modul viditelný, musíme mít tuto položku odškrtnutou. Pokud budeme kód chtít upravit, použijeme tlačítko Upravit. Tento postup na vložení hudby je možný pro všechny programy.
     
  • Přehrávání jen na některé Vaší eStránce - Poslední postup je vložení hudby pouze na některou Vaši konkrétní eStránku. Najdeme si příspěvek, ve kterém budeme chtít, aby hudba hrála. Následně se přepneme do HTML kódu pomocí WYSIWYG / HTML.

     

    music09.png

     

    Na začátek příspěvku následně vložíme kód. Pro potvrzení klikneme na Uložit a máme vloženou hudbu do příspěvku. Tento postup na vložení hudby je možný pro všechny programy.

Vložení HTML kódu

Nyní do vybrané části budeme vkládat následující HTML kód. Do Vašich eStránek pouze změníte zvýrazněnou cestu, kterou jsme si zkopírovali na začátku tohoto tutoriálu.

Zdrojový kód:
<embed src="/file/4/moje_hudba.mp3" type="audio/mpeg" autostart="true" loop="true" width="125" height="25">
</embed>
<noembed>
<bgsound src="/file/4/moje_hudba.mp3" loop="infinite">
</noembed>

Jakmile máme vložený kód a uložené změny, tak nám již bude hudba na eStránkách hrát. Je nutné poznamenat, pokud uživatel nemá v prohlížeči nainstalován potřebný zásuvný modul (tzv. plugin), nemusí mu hudba hrát. V současné době již prohlížeče rozpoznají, že se na stránce nachází nějaký obsah, který vyžaduje nějaký zásuvný modul, a umožní uživateli snadnou instalaci.

Výsledkem bude přehrávač na eStránkách:

 

music05.png

 

Pokud budeme chtít upravovat některé položky vloženého kódu nebo nám například nevyhovují, v této části tutoriálu se zaměříme na náročnější pasáže.

 

  • Velikost přehrávače - pokud změníme rozměry šířka (width="125") a výška (height="25"), pak se nám bude velikost prohlížeče měnit. Pokud změníme rozměry na width="17" height="17", bude mít uživatel k dispozici pouze tlačítko pro spuštění a pozastavení hudby.

     

    music06.png

     

    Se zvětšujícím se číslem u šířky (width="125") bude mít návštěvník Vašich eStránek větší možnost nastavení přehrávání.
  • Automatické spuštění hudby - pro automatické spuštění hudby budeme používat následující části autostart="true", pokud přepíšeme slovo true na false, hudba se automaticky sama nespustí a musí ji zapnout návštěvník.
  • Opakování skladby - může se stát, že budeme chtít nechat skladbu hrát neustále dokola. Pro tento účel slouží loop="true" a loop="infinite". Tyto hodnoty by měly být provázány (i když s jinými hodnotami), aby bylo zachováno stejné chování v jiných prohlížečích. Pokud máme ponecháno toto nastavení, hudba bude hrát neustále dokola. Pokud budeme chtít nechat hudbu opakovat pouze s jistým počtem opakování, bude v obou místech stejný kód. Jestliže budeme chtít skladbu opakovat tříkrát, pak vložíme loop="3".
  • Skrytí přehrávače - pokud budeme chtít přehrávač před návštěvníkem webu schovat, pak vložíme za type="audio/mpeg" kód hidden="true". Automaticky je přehrávač viditelný, proto v základním kódu, který jsme si představili. Pokud bychom vložili hidden="false", pak bude přehrávač také viditelný. Nicméně schovávat přehrávač se nedoporučuje, protože nedává návštěvníkovi možnost hudbu vypnout nebo pozastavit.

Pro zvídavé: Existuje více parametrů, které lze pro přehrávač hudby použít. Více informací k parametrům lze najít na webu. Existují také jiné možnosti, jak vložit videa, ale tyto způsoby patří mezi jednodušší a často používané.

Milan Moučka

 
14. 1. 2011

Komentáře

Hanka 22. 8. 2014 14:34

další možnosti nastavení

Dobrý den,
mám pár doplňujících otázek vztahujících se k nastavení hudby.
1. je možné nastavit hudbu tak, aby hrála nepřetržitě i během přepínání stránek v menu? S každou novou stránkou začne hrát hudba od začátku.
2. je možné korigovat umístění tlačítka pro přehrávání hudby na výsledných stránkách? Mě se zobrazuje vlevo a já bych ho chtěla spíše vpravo a výš.
3. je možné nastavit více písniček, které by se přehrávaly jedna po druhé?

Děkuji