Jdi na obsah Jdi na menu
 


Externí formuláře

Rádi byste měli svůj online formulář nebo dotazník, díky kterému byste mohli zpracovávat své objednávky nebo jen dávaly uživatelům dotazník na vyplnění? Proč nevyužít nějaké té externí služby. K dispozici jich máme hned několik tak si pojďme představit ty nejzajímavější.

Google Docs

Asi nejzajímavější a nejpoužívanější službou je všeobecně známé Google Docs. Výhodou je naprosto vše zdarma. Jednoduchým klikáním vytvoříte formulář dle vaší potřeby a ke svým účelům. Nevýhodou je, že se musíte registrovat a založit si tak u Googlu účet. Registrací u Google získáte nejen přístup do formulářů, ale i do dalších Google Aplikací. Pokud tedy tak učiníte, dostanete se do rozhraní Google Docs, kde můžete vytvořit nejenom formulář, ale i další textové dokumenty nebo prezentace. Další nevýhodou je uživatelské rozhraní, které je pouze bílé a graficky nijak zpracované pořádně není, ale jak se říká, v jednoduchosti je síla. Výslednému formuláři a, ale nějaký ten design přidat už můžete. Naopak plusem je databáze odpovědí, kterou můžete poté exportovat do Excelu. Bohužel na nějaké automatické odpovědi můžete zapomenout a co je horší antispamová ochrana nebo ochrana duplicity údajů v databázi se taky rovná nule. Takže si vše musíte nakonec vyexportovat do Excelu a tam si vše hezky zpracovat ručně. Jak formulář ukázat na světlo? Google vám dovolí váš formulář distribuovat pomocí odkazu, který můžete umístit do svých stránek.

Návod | Náš testovací formulář

star.jpgstar.jpgstar.jpg

 

 

Vyplň To

Další službou, která u nás nabízí své dotazníky, je vyplnto.cz. Přestože tuto službu využívá poměrně hodně lidí, tak jsem u ní narazil na řadu nevýhod. Pro vytvoření formuláře se musíte registrovat. To by nebylo nic nového, ale spolu s tím máte pouze balíček zdarma, který neobsahuje skoro nic. Abyste si mohli vytvořit formulář, musíte hodinu vyplňovat něčí cizí formuláře. Další nevýhodou je design vašeho formuláře, ten totiž můžete mít pouze v placené verzi. Taky váš formulář je časově omezen, takže po vypršení 30 dnů prostě zmizí. Také export do Excelu je pouze pro placené uživatele. Výhodou je prostor pro soubory, které můžete k dotazníku přiložit. Nicméně většina věcí, co konkurence již dávno nabízí, zdarma vyplnto.cz rozhodně ne. Spolu s tím máte spoustu omezení, která vytvoření dotazníku provází. Posuďte sami ceník.

star.jpgstar.jpg

 

 

formees

Výbornou službou na tvorbu online formulářů je formees.cz. Základní formuláře máte naprosto zdarma. Pokud překonáte to, že si musíte vytvořit účet a nějakým způsobem nazvat doménu, tak dostanete naprosto unikátní služby o proti konkurenci. Na začátek si budete moci projít videa, podle kterých potom už velmi jednoduše vytvoříte své formuláře. Velmi efektivní a rychlá tvorba s obrovskou škálou modulů, ze kterých lze výsledný formulář sestavit, mě opravdu dojala. Grafické zpracování na jedničku a funkčnost ve všech prohlížečích jistě všichni ocení. V průběhu celého vytváření formuláře vám interaktivní systém dává vědět, pokud máte něco nastaveno špatně. Naprostou unikátností, kterou ocení hlavně mladí uživatelé je, že si můžete pod vytvořený formulář přidat tlačítko like. Ostatní ocení přidaný modul pro změnu jazyka formuláře. Jednotlivé formuláře můžete spravovat pod svým účtem a vidíte i seznam odpovědí prostě naprosto vše, co by uživatel od takovéhoto formuláře očekával. Svůj formulář můžete nejen distribuovat pomocí odkazu, ale i vložit do svých stránek.

star.jpgstar.jpgstar.jpgstar.jpgstar.jpg

 

 

Our Survey

Poslední možností, jak vytvořit online formulář, je pomocí služby oursurvey.biz. Velmi rychle si vytvoříte po registraci svůj formulář, který poté můžete zveřejnit pomocí odkazu. Co se mi na této službě opravdu líbí je, že si sami nastavíte, kdy může formulář sám přestat fungovat nebo si formulář zaheslovat. Vše je zdarma a navíc jednotlivé formuláře můžete opět vidět ve své administraci, kde máte tak jako ve formees možnost vidět grafy a odpovědi uživatelů i pokročilejší nastavení. Nevýhodou je snad jen možnost pouze jednoho designu a to, že distribuce je pouze odkazem. Ale jinak služba graficky zpracovaná skvěle a velmi jednoduše.

star.jpgstar.jpgstar.jpgstar.jpg

 

 

Nakonec nám zbývají zahraniční služby, pokud by měl někdo zájem, tak můžeme uvést jen několik. Osobně je vyzkoušené nemám. Určitě jich bude celá řada, jen to chce trochu posedět u počítače a brouzdat Googlem.

Autor: Petr Zapletálek

 
18. 3. 2011

Komentáře

Zatím nebyl vložen žádný komentář